BookWidgets en Smartschool brengen automatisch verbeteren naar de Vlaamse scholen

“Er is altijd een mogelijkheid om het verschil te maken”. En die mogelijkheid hebben we vastgepakt en niet meer laten gaan. Vanaf vandaag zit BookWidgets in het nummer één schoolplatform van Vlaanderen, Smartschool. De integratie spreekt voor zichzelf. Nu kunnen leerkrachten hun klassen beheren én interactieve oefeningen maken binnen één platform.

Lees even mee waarom dit een win-win verhaal is voor zowel het Vlaamse onderwijs, leerkrachten en leerlingen.

Uitdagingen in het onderwijs

Als maatschappij staan we de komende decennia voor serieuze uitdagingen, zoals de nieuwe golf van automatisatie die eraan komt en die tot 39% van de huidige jobs overbodig zal maken. Een modern en wendbaar onderwijs is noodzakelijk om die uitdagingen het hoofd te bieden. Zij leiden immers de toekomstige generatie werknemers en ondernemers op. We moeten op korte termijn nieuwe vakken en principes kunnen integreren, in overeenstemming met de lokale behoeftes van de markt.

Daarom moeten leerkrachten zélf digitaal lesmateriaal kunnen maken. Een gepersonaliseerd lesaanbod mogen we niet beschouwen als overbodige luxe, maar als het ‘nieuwe normaal’ in een maatschappij die fel onder druk staat. Het is de oplossing voor klassen die nu te heterogeen zijn en één programma voor iedereen bieden.

Personalisatie en ict aan de basis van digitalisatie in het onderwijs

Dat ons onderwijssysteem aan vernieuwing toe is, weten leerkrachten beter dan wie ook. Maar de werklast is vandaag al torenhoog. Leerkrachten proberen tegemoet te komen aan de noden van de maatschappij van de 21e eeuw, binnen een 20e eeuws systeem, en dat leidt tot stress, wrevel en burn-outs.

Er zijn veel goede initiatieven die zoeken naar modernere werkvormen, maar leerkrachten hebben tijd nodig om te experimenteren en uit te zoeken wat echt werkt. Voor 90% van alle toekomstige jobs zijn digitale vaardigheden noodzakelijk en dat vertaalt zich in een digitaliseringstrend in het onderwijs, waarbij personalisatie en ICT alsmaar belangrijker worden.

BookWidgets en Smartschool integratie

Twee bedrijven, één doel

Vandaag kondigen we een samenwerking tussen Smartschool en BookWidgets aan. Beide bedrijven hebben als doel leerkrachten te ondersteunen met technologie, om leerlingen het best mogelijke onderwijs te bieden. Via de combinatie van het krachtig digitaal schoolplatform Smartschool met het veelzijdig oefenplatform BookWidgets, automatiseren we tot 80% van het verbeterwerk van leerkrachten. Hierdoor wordt het makkelijker om te differentiëren, en komt er tijd vrij om te experimenteren met nieuwe werkvormen. Door het routinewerk te automatiseren, kunnen leerkrachten focussen op hun meest waardevolle vaardigheden: begeleiden, coachen, uitdagen en motiveren van leerlingen.

Smartschool geeft scholen instrumenten zoals een berichtensysteem, schoolagenda, puntenboek en rapport. Binnen hun vertrouwde Smartschool-omgeving kunnen leerkrachten vanaf nu met BookWidgets helemaal automatisch oefeningen en toetsen verbeteren, interactieve grafieken maken en dynamische werkbladen creëren. In totaal zijn er meer dan veertig verschillende soorten oefeningen. Alle oefeningen zijn ontworpen voor gebruik op tablets en PCs en kunnen door de leerkracht eenvoudig aangepast en samengesteld worden tot leuke, interactieve lessen.

Educatieve spelletjes in een handomdraai

Lesgeven, oefenen en herhalen kan op een leuke manier met woordzoekers, kruiswoordraadsels en puzzels. Educatieve spelletjes die je in een handomdraai in elkaar steekt.

Taalleerkrachten bijvoorbeeld, geven een woordenlijst in. Hieruit worden automatisch op enkele seconden tijd mini-apps gegenereerd die rond deze woordenlijst werken. Deze apps kunnen door de leerlingen gebruikt worden op eender welke tablet of PC. Leerlingen vinden het sowieso leuk om met tablets te werken - zoals iedere ouder weet, zijn ze moeilijk van die toestellen weg te slaan.

Oefening BookWidgets

Automatisch verbeteren

Maar dit heeft ook een belangrijk leervoordeel: omdat de oefeningen uitgevoerd worden op tablets, kunnen ze automatisch verbeterd worden. Hierdoor weten leerlingen onmiddellijk wat ze fout doen, waardoor ze veel sneller leren.

Instuderen wordt veel efficiënter als een algoritme bijhoudt wat een leerling wél en nog niet goed kent. De adaptieve oefening laat leerlingen daardoor meer oefenen op wat nog niet voldoende gekend is, terwijl het ook af en toe de reeds verwerkte stof herhaalt zodat die niet vergeten wordt. Op die manier krijgt iedere leerling een oefening op maat, zonder dat daarvoor extra werk nodig is van de leerkracht.

Leerlingvolgsysteem

Leerkrachten kunnen via een volgsysteem in Smartschool het werk en de vooruitgang van leerlingen bekijken en er feedback op geven. De leerlingen ontvangen deze feedback via het berichtensysteem van Smartschool, en daarmee is de cirkel rond: leerkrachten kunnen oefeningen maken en uitdelen, leerlingen lossen de oefeningen op en sturen hun resultaten naar hun leerkracht, die op zijn beurt evalueert en feedback terugstuurt.

Leerlingvolgsysteem BookWidgets en Smartschool

Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat mogelijk is. Belangrijk is dat we via de partnership tussen Smartschool en BookWidgets de leerkrachten veelzijdige tools in handen geven om onderwijs op maat te creëren waardoor leerlingen op eigen tempo kunnen leren en oefenen.

Er is een naadloze koppeling gemaakt tussen de twee platformen. Hierdoor is er geen extra werk met het beheren van accounts en is er één centrale plaats waar alle lesmateriaal, oefeningen en feedback samenkomen. Dit minimaliseert de administratieve rompslomp en houdt alles overzichtelijk voor de leerlingen.

Benieuwd hoe je deze leuke oefeningen maakt binnen Smartschool? Ga naar deze website of neem een kijkje naar deze demo video.

Lucie Renard

Join over 30,000 subscribers and get the best content on technology in education.

BookWidgets enables teachers to create fun and interactive lessons for tablets, smartphones, and computers.

Choose from over 40 exercise templates (quizzes, crosswords, jigsaw puzzles, ...), and adapt them with your own content.